Lótusz

Lótusz

Ne csak az összetevőt olvasd el a bolti élelmiszereken!

2018. április 24. - Lótusz_blogger

Ezt az infót rejti a vonalkód!

A vonalkód az egyik legfontosabb adat a csomagoláson

vonalkód.png @ ontapadocimke.hu


Mióta magas a cukrom, jobban odafigyelek arra, mit fogyasztok. Az ételek összetevőit gyakran elolvasom. Van, hogy percekig olvasgatom a termékek címkéjét a boltban. De eddig leginkább az cukortartalom volt, ami érdekelt. Azonban egy másik fontos információt is rejt a csomagolás: ezt pedig a vonalkód árulja el számunkra.

A vonalkódok ismeretében sokkal jobban tudunk választani, egészségünk és gazdasági fejlődésünk érdekében. Miért gondolom így? Mert a magyar élelmiszerek megvásárlásával a magyar gazdaságot támogatjuk, a magyar gazdákat, kereskedőket. És ez nemcsak azért jó, mert a hazai élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) sokkal finomabbak,  ugyanakkor, mivel alacsonyabb a szállítási költség, akár olcsóbban is hozzájuthatunk, közben pedig kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, ezzel a környezetünket is óvjuk.

Ha a vonalkód 599-vel kezdődik, azt jelenti, hogy a terméket Magyarországon állították elő.

Hogyan jött létre a vonalkód?

"Az első vonalkódot 1950-ben, Bernard Silver és Norman Joseph Woodland alakította ki, majd a terméket azonosító berendezés elkészítése következett. Az először alkalmazott technika problémásnak bizonyult, így végül lézert használó megoldással szabadalmaztatták találmányukat. Az első, gyakorlatban is alkalmazott vonalkódot 1973. április 3-án az IBM mutatta be. Az első termék, amit vonalkód alapján azonosítottak, egy Wrigleys rágógumi volt, - azóta is múzeumban őrzik. Napjainkban már nemcsak termékeket, hanem küldeményeket, hajókat, vagy repülés során feladott bőröndöket is elláthatnak vonalkóddal. A jövő termékkódja az apró RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) címke lesz, de ez egyelőre még drága technológiának számít." (fogyasztok.hu)

Egyes források szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyeket jobb elkerülni és nem megvenni. Ilyen lehet például a Kínából, Taiwanról érkező tejporok, tejtermékek, mert gyakran Melanint tartalmaznak. /házipatika/

A melamin egy nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás, szerves vegyület, amelyet a műanyagipar hasznosít. Ha a melamin bekerül az emberi szervezetbe, blokkolja a máj és a vese működését, és akár visszafordíthatatlan folyamatot is elindíthat a szervezetben!

A Keletről származó tejporokat sokmindenhez felhasználják, pizzatésztához, cappucino-hoz stb.

Gyakran azonban a Kínából érkező termékekre nem írják rá, hogy Kínában készült (Made in China). Ehelyett vonalkódokat használnak, ezért fontos ismernünk ezeket a számokat.

A Vonalkód (Barcode) első három számjegye utal arra, hogy milyen országból származik a termék, amelyet megvásárolni készülünk.

A kínai termékek vonalkódja első három számjegye: 690, 691, 692, 693, 694, 695

A tajvani termékek 471-el kezdődnek.

 

A vonalkód "jelentése"

A vonalkód számsora 3 összetevőből áll, ebből számunkra legtöbb információt hordozza az első három jegy.

  • a gyártó ország - az első 3 számjegy
  • a gyári szám
  • a termék cikkszáma

Íme néhány vonalkód első 3 számjegye, amelyet érdemes megjegyezni:

690 ~ 695-ig Kína

471 ~ Tajvan

00 ~ 13 USA & KANADA

30 ~ 37 FRANCIAORSZÁG

40 ~ 44 NÉMETORSZÁG

49 ~ JAPÁN

50 ~ ANGLIA

57 ~ DÁNIA

64 ~ FINNORSZÁG

76 ~ SVÁJC ÉS LIECHTENSTEIN

628 ~ SZAÚD-ARÁBIA

629 ~ EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUS

740 ~ 745 - KÖZÉP-AMERIKA

480 ~ FÜLÖP-SZIGETEK és

599 MAGYARORSZÁG ezt érdemes vásárolni!

Sajnos a dolognak van árnyoldala is: nemcsak azokra termékekre írják rá az 599-es vonalkódot, amelyek Magyarországon készülnek, hanem arra is, amelyet Magyarországon csomagolnak (és esetleg külföldről hoznak be).

Vigyázz a saját magad és a családod egészségére!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9616333974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása