Lótusz

Lótusz

Ez a legnagyobb szerencsehozó jel Tibetben

2018. június 08. - Lótusz_blogger

Astamangala: a 8 tibeti szerencsejel.

Mutatom melyik kép hoz neked valódi szerencsét:

8_symbols.jpg http://www.buddhistelibrary.org/library/view.php?adpath=410


Mi is ez a jel? Kicsit boncolgassuk!

Az astamangala egy nyolc jelből álló sorozat, amely nyolc szerencsejelből, szerencsejegyből vagy szerencseszimbólum áll: az „asta” jelentése „nyolc”, a „mangala” jelentése pedig „kedvező”, „ígéretes”, „szerencsés”, vagy „áldás”, „talizmán”. A nyolc jel kultúránként (kínai, tibeti...) eltérő lehet.

A buddhista kultúrában az astamangala az alábbi összetevőkből áll:

1.Kagyló

A jobbra tekeredő kagylóhéj felébreszti a gyakorlókat a nemtudás mély szendergéséből és saját és más érző lény jóléte érdekében cselekedjenek - jócselekedetre ösztönöz. A hinduizmusban a kagyló Visnu egyik fegyvere.

2.Végtelen csomó

A végtelen csomó egy összecsavart hurok, amely a szerelmet jelképezi. Ezenfelül jelenti még a bölcsesség és az együttérzés egymásba fonódását, a vallásos tanok és a világi ügyek kölcsönös függőségét, az üresség és függőség szétválaszthatatlanságát, illetve a bölcsesség és együttérzés egységét a megvilágosodásban.

3.Hal

A két aranyhal az érző lények létezésének szerencsés mivoltát jelképezi. A két aranyhal kapcsolódik a Gangesz és a Jamuna folyókhoz, valamint a spirituális erők áramlásához (nádi) és az életerőhöz (prana).

4.Lótusz

A szent lótuszvirág a test, a beszéd és a tudat alapvető tisztaságát jelképezi, amely a ragaszkodás és a vágyak sáros vize fölött lebeg.

5. Napernyő

Az ékszeres napernyő az ártó erőktől és a betegségektől való védelmet jelenti.

6.Váza

A kincses váza egészséget, hosszú életet, gazdagságot, bölcsességet és a tér jelenségét jelképezi.

7. Dharmacsakra

A dharmacsakra vagy más néven „létkerék” a dharma tanításokat jelképezi.

8. Győzelmi zászló

A dhvadzsa az ősi Indiában a harcászatban használt eszköz volt. A tibeti hagyományban tizenegyféle győzedelmi zászlót különböztetnek meg a tizenegyféle szennyeződés leküzdéséhez szükséges különböző módszereknek megfelelően. A tibeti kolostorokban különböző stílusú zászlók találhatók, amelyek mind Buddha győzelmét ünneplik a Mára fölött.

Használd te is ezt a jelet otthonodban!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1416334030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása