Lótusz

Lótusz

Miért szolgálnak fel a kávé mellé vizet?

2019. április 24. - Lótusz_blogger

Eszpresszó és egy pohár víz. De miért adják hozzá?

Az igényesebb kávézókban a kávénkhoz egy kis pohár vizet is a tálcánkra tsznek. De belegondoltál már, hogy miért?

Én mondjuk, ammikor kávét iszom, azonnal nagyon szomjasnak érzem magam, én azonnal fel szoktam hörpinteni mellé.

De vannak olyan hatásai ennek a kombónak, amire nem is gondolnál.

A kávébab egy jól ismert élénkítő alkaloidot, a koffeint tartalmaz, amely kifejezetten élénkítő hatású. A belsejében egy másik alkaloid - teobromin található (ez a kakóbabban is megtalálható).

Így hat a kávé

Amikor kávét iszunk, a két alkaloid egyidejűleg belépve a testünkbe, elkezdenek működni. A koffein élénkítő hatása a szervezetben szinte azonnal beindul; 25 perccel később pedig a teobromin is színre lép. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést. Ezért is van, hogy a kávéfogyasztás után gyakran kell pisilni. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt; a tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét. Kutatások szerint csökkenti a depressziót.

Kb. félórával a kávéfogyasztás után pedig álmoskásnak kezdjük érezni magunkat - ekkor indul be a teobromin. Ennek hatására a nyomása "megnő", a vesékben csökken. Erre van hatással a pohár víz. Mely fogasztásának 3 fő oka volt.

1.Az íz

A finom eszpresszót kortyolgatva érdemes akár minden korty után inni egy kis vizet, hogy jobban tudjuk élvezni az ízeket.A

2. Vérnyomás

A vérnyomást normalizálhatja. Azok számára, akik magas vérnyomásban szenvednek, viszont kávéznak is - a kávé mellé fogyasztott víz gyengítheti a koffein hatását; a szívük nem fog túlzottan gyorsan verni.

3. Fogak

Fogaink sem annyira színezősnek el, ha minden korty kávét egy korty vízzel öblítünk le - ezzel kivédve a kávéban található pigmentek felszívódását.

 

És előtte vagy utána? Az  olaszok, az igazi kávéínyencek a vizet nem az eszpresszó után fogyasztják el, hanem előtte. Miért is? Mert a víz az ebéd után lemossa az ízlelőbimbóinkat, így jobban lehet élvezni a kávé ízét.

És te hogy iszod? Vízzel vagy víz nélkül?

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2616334332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása