Lótusz

Lótusz

Ilyen lesz az időjárás 2020-ban a Dávid naptár szerint

2019. december 19. - Lótusz_blogger

Milyen időre számíthatunk 2020-ban?

Néhány év óta minden évben megvásárolom a Dávid-naptárat (újságárusnál kapható, nem is horror-áron). Nem szoktam minden nap megnézni, inkább olyankor pillantok rá, amikor mondjuk nyáron már tele a hócipőm a kánikulával, vagy épp télen besokallok a hideg, a fagy, a hó miatt. Vagy olyankor, amikor a nyaralást tervezem vagy egy nyáresti, szabadtéri programra vagyok hivatalos.

És ilyenkor, amikor megnézem a kívánt napokat megnyugszom: mert legtöbbször bejön, amit Dávid Mihály, a mérnök “megjósol”.

Már több évben előfordult, hogy anyukám úgy vett a Szegedi Szabadtéri Játékok előadására jegyet, hogy előtte nem csekkolta a naptárt. Én mondtam neki, hogy ez elég rossz időpont... De nem hallgatott rám, se Dávid Mihályra. Ez nem volt jó ötlet. Egyik évben szakadt az eső és az egész nyáron 30 fok körüli hőmérséklet szinte csak arra az egy napra lesüllyedt 10 fokra - ahogy a Mérnök úr megjósolta.

https://lotusz.cafeblog.hu/2019/10/26/2020-ilyen-lesz-a-te-szemelyes-eved-a-szammisztika-szerint/

Mit ígér a Dávid-naptár?

"Az évi középhőmérséklet az előző évinél 0,5 fokkal is magasabb lehet. Ez érezhető lesz május, június, és augusztus hónapokban. Az enyhébb időszakokra az év első felében a hónapok elején, a második felében a hónapok végén várhatunk. A viszonylag melegebb napok lesznek: január 8.,28., február 10., március 7, 17, 29, április 12., 18., 30, június 7, 28, július 10, 30, augusztus 16,26., szeptember 6,19, október 10, 25, november 10,26, december 6,25 körül, míg a hidegebb napok az alábbiak lehetnek: január 15., február 18, 25, március 4., 14, április 4., 24., május 5., 25., június 5., 23., július 13., augusztus 4,, 22., szeptember 17., október 10., 23., november 8., 24., december 14,28, körüli napokban lehetnek.

Az utolsó tavaszi fagy május 5-én, az első téli fagy október 10 közelében lehet.

Havazás: Az utolsó hóesés március 12, 18 körül, az első őszi havazás november 6 körülre esedékes." forrás: Időjárás előrejelzés - Tájékoztat az év időjárásának folyamatáról

 

Előrejelzés havi bontásban

Január-február

Az év első hónapjaiban sem lesz az a nagyon kemény tél. Hidegebbre január közepe-vége felé, és február második felében számíthatunk. Ekkor -10 fok is lehet éjjelenként és nappal sem megy nulla fok felé a hőmérséklet. Csapadék január elején és végén lehetséges. Előbbi inkább eső, utóbbi lehet, hogy hó formájában a hideg miatt.

Március-Április

A tavasz inkább enyhe, mint meleg lesz. A napi maximum szinte végig a 20 fokot fogja súrolni a hőmérséklet, sajnos alulról. Nagyobb mértékű csapadék március 9-13 körül, és április vége felé várható.

Május-június

Az átlaghőmérséklet lassan fog felfelé kúszni, de még így csak 20 fok körül lesz. Azonban napközben már elérheti a 30 fokot is. Viszont június második felében erős hőmérséklet-visszaesésre számíthatunk: 20 foknál nemigen lesz melegebb. Május elején pedig még fagyok is várhatóak. Május-június esősnek ígérkezik. Két-három naponta jelentős esőket mutat az előrejelzés.

https://lotusz.cafeblog.hu/2019/10/27/valassz-egy-mandalat-elarulja-mi-var-rad-2020-ban/

Július-augusztus

A nyár legmelegebb napjai augusztus közepén várhatók, és e két hónap hőmérsékleti csúcsai csak egy-két napon lépik át a 30 fokot. Nem lesz az a nagy forróság, a napi középhőmérséklet 25 fok körüli lesz. Éjszakánként a 15 fok körüli hőmérséklet felfrissíti majd a levegőt. A július szinte végig csapadékot hoz. 

Szeptember-október

A hőmérséklet rohamosan visszaesik: szeptember második felében már csak 20 fok körüli, míg októberben max 15 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Októberben éjszakánként már fagyok is lesznek. Október közepe lesz a legcsapadékosabb, jelentős mennyiségű eső eshet.

November-december

A november csípősen alakul (10 foknál nem lesz melegebb napközben, azonban a hónap második harmadától még hidegebb lehet: 0 fok körüli hőmérséklet is lehet. Decemberben az átlagos 0-10 fok körül lesz a hőmérséklet: a hónap közepén lesz a hidegebb, az elején és végén az enyhébb idő. Dávid Mihály előrejelzés alapján a december eléggé csapadékos lesz és ennek jó része hó formájában érkezik hozzánk. A karácsonyi időszak fehérnek ígérkezik.

Mikor nyaraljak/teleljek?

A nyaralásra leginkább alkalmas időszak (ha a meleget kedveljük) augusztusban várható.

Síelésre leghangulatosabb a január vége, a november és december.

 

Bevált a 2019-es előrejelzés? ITT megnézheted.

https://lotuszlelek.blog.hu/2019/01/13/ilyen_lesz_az_idojaras_a_david-naptar_szerint_2019-ben

Neked melyik a kedvenc időjárásod? És évszakod?

Nézd meg, régen hogyan jósolták meg az időjárást: Népi megfigyelések egész évre.

https://lotuszlelek.blog.hu/2014/11/19/_erzsebet_megrazta_pendelyet_idojarassal_kapcsolatos_nepi_hiedelmek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916334458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása