Lótusz

Lótusz

Páduai Szent Antal - a gyermekek védőszentje

2015. május 30. - Lótusz_blogger

Mindennek, mindenkinek van védőszentje. A gyerekeknek is. Gyereknap környékén még inkább. Ezért is hoztam ma el nektek Szent Antalt, aki a gyermekek védőszentje.

 

Páduai Szent Antal nagyon népszerű katolikus szent, szinte minden templomban megtalálhatjuk szobrát. 1195-ben született Lisszabonban, és 1231-ben halt meg Padovában. Portugál származású ferences szerzetesként élt.

Nemesi családból származott, eredeti neve Fernando volt. 16 éves korában lépett be az Ágoston-rendi kanonokok közé. Ekkor felvette az Antal nevet, védőszentjéül Remete Szent Antalt választotta.

1220-ban átlépett a ferencesekhez, és Marokkóba indult. Betegsége miatt hamarabb vissza kellett térnie, de viharba került, Szicília partjaihoz vetődött.  Itt élt rövid ideig, ekkor találkozott Assisi Szent Ferenccel. Antal testvér jó szónok volt, sokfelé küldték prédikálni. A Bolognai Egyeteme teológia ferences lektora volt.

1230-ban visszavonult, és 1230-ben Padova felé vezető úton halt meg.

 

Tisztelete

A nép viharos követelésére IX. Gergely pápa már tizenegy hónappal halála után, 1232. május 30-án szentté avatták. 1946-ban egyháztanítóvá avatták. Sírja a padovai Szent Antal bazilikában található. Híres zarándokhely. Ünnepe június 13.

Páduai Szent Antal a gyerekek, a szegények és a betegek védőszentje.

 

Szent Antal imái

A szülő imája gyermekeiért
 
Oh Szent Antal! ki mindenkor különös gondját viselted a családok egyetértésének és keresztény életmódjának: hallgasd meg aggódó szülői szívemnek gyermekeimért hozzád való esdeklését. Könyörögj Istennél gyermekeimért, hogy adja meg nekik mindenekelőtt a maga országát és igazságát, öntsön szeretetet szívükbe Isten és emberek iránt, gyűlöletet minden ellen, amivel Isten szent akaratát megbánthatnák. De vigyázz szüntelenül reám is, hogy soha semmi helytelen szóval vagy példaadással ne legyek lelki romlására gyermekeimnek, hanem inkább szeretetemet a kellő éberséggel és fegyelemmel egyesítve, lelküket mindenkoron az Úr igaz ösvényén tarthassam. Különösen kérlek, oh kedves Védő szentem! fogadd pártfogásodba gyermekeimet is. Gondozd őket, mint a magadéit, és add megérnem azt az örömöt, hogy mindnyájan Istennek hű szolgái és a te csodatevő oltalmadnak buzgó tisztelői legyenek ez életben, s majdan a másvilágon a mennyei dicsőségnek boldog örököseivé váljanak. Amen.
 
 
 
A gyermek imája szülőiért
 
A te szent oltalmadban bízva, oh kedves Szent Antal! emelem föl szívemet mennyei Atyámhoz, kérve az
ő bőséges kegyelmét és áldását édes szülőimre. És minthogy én magam még gyönge és tehetetlen vagyok, azért téged hívlak segítségül, oh hatalmas csodatevő, hogy édes jó szülőimet erősítsd és vigasztald az élet nehéz küzdelmeiben. Magamat pedig vezérelj mindig a gyermeki erények útján, hogy jó szülőimnek soha bánatot vagy keserűséget ne okozzak, hanem engedelmes jó magaviseletemmel méltó legyek ama nagy szeretetre és gondoskodásra, mellyel irántam viseltetnek. Távoztass el tőlünk minden kísértést, szomorúságot és csapást és tarts meg mindnyájunkat szerető pártfogásodban, életünkben és halálunk óráján. Amen.
 
 
 
A házasok imája
 
Oh dicsőséges Szent Antal! ki már annyi családnak fenyegetett boldogságát megmentetted: kérlek téged, hallgasd meg az én alázatos imámat is! Nyerd ki házassági frigyünkre Isten áldását! Őrizd gondosan családi tűzhelyünket, hogy soha ne távozzék körünkből a béke, szeretet és boldog együttérzés angyala. És mivel Te, oh Szent Antal, igen jól ismered a családot fenyegethető veszélyeket, bajokat és nehézségeket: azért különösen könyörgöm, hogy pártfogásod által eszközöld ki számunkra azt a kegyelmet, hogy... (itt add elő, ami különösen szíveden fekszik). Add, hogy erénypéldád állhatatos követése által Istennek tetsző életet folytassunk, és erényben, buzgóságban gyarapodva érhessük meg az élet alkonyát. Légy kegyelmes oltalmazónk ama pillanatokban, midőn a halál keze széttépi házassági frigyünket, és add, hogy majdan szerencsésen lépve át az örökkévalóság küszöbét, veled együtt áldjuk és magasztaljuk Istent örökké. Amen.
 
 
A beteg imája Szent Antalhoz
Oh kedves Pártfogóm, csodatevő Szent Antal! kérlek, ajánld föl ezen betegségemet Istennek elégtételül számtalan bűneimért. Eszközöld ki csak azon kegyelmet, hogy azt Isten dicsőségére s lelkem üdvére türelemmel viseljem. Hiszen tudom, hogy sokszoros gonoszságaimért még súlyosabb büntetést is megérd
emeltem volna, mint a minő mostani betegségem; de te, kegyes védőszentem, ne tekintsd bűneimet, hanem csodatevő hatalmad által légy segítségemre, enyhítsd testi fájdalmaimat, és adj türelmet bajaim elviselésében. Ha azonban másként határozna fölöttem mennyei Atyám, s az egészség nem válnék az én s enyéim lelki üdvére, akkor is legyen meg Isten szent akaratja. Isten akaratában megnyugodva nem szűnöm meg, oh kegyes védőszentem, kiáltani hozzád: Jézus barátja, könyörögj érettem! Amen.
 
 
Imádkozásának módja:
 
Ezt a kilencedet 9 egymást követő kedden végezzük!9 keddi napon fel kell keresni egy templomot és ott misét hallgatni.A szentmise után az adott napra megadott imádságot mondjuk el.
 
Első kedd
Szent Antal az Isten iránti szeretet angyala. Szívének minden dobbanása Istené volt, ajka Őt dicsérte, lelke utána vágyott. Egyik látomásában megjelent neki a gyermek Jézus a szűzanya karján.
 
Szent Antal, te az Isten szeretetének tüzét hordoztad a szívedben. Gyújtsd lángra az én szívemet is, és ébressz vágyódást bennem Krisztus iránt. Segíts, hogy a szentáldozásban mindig nagy szeretettel vegyem magamhoz a szentségi Jézust.
Ámen.
 
Második kedd
Szent Antal a felebaráti szeretet hőse. Megértette az Úr szavát: amit felebarátunknak teszünk, Istennek tesszük. Antal prédikált, imádkozott, gyóntatott, csodát tett, mert szerette az embereket.
 
Szent Antal, szerezd meg nekem azt a kegyelmet, hogy felebarátaimért szívesen hozzak meg minden áldozatot. Add, hogy a te példád nyomán hinni tudjam: Krisztus lakozik minden embertársamban. Ámen.
 
Harmadik kedd
Szent Antal Assisi Szent Ferenc leghűségesebb követője. Különösen a szegénységet szerette. Azt vallotta, hogy a világot az anyagiasságból csak az evangéliumi szegénység szelleme vezetheti ki.
 
Szent Antal, add meg nekem azt a kegyelmet, hogy lelkem ne ragaszkodjon a földi dolgokhoz, s csak annyiban értékeljem a vagyont, amennyiben eszköze lehet szebb és szentebb életem alakításának. Ámen.
 
Negyedik kedd
Szent Antal a tisztaság erényével akart áldozatot hozni a testiség bűnének kiengesztelésére. Ezért választotta a szerzetesi hivatást.
 
Szent Antal, fékezd a szememet, fegyelmezd érzékeimet, hogy lelkem mindig tiszta maradhasson. Ámen.
 
Ötödik kedd
Szent Antal az alázatosság mintaképe. Szerzetesi ruhába rejtette előkelő származását és fényes tehetségét. Jóideig még rendtársai sem ismerték nagyságát. Kiváló szónoki tehetségére is szinte véletlenül jöttek rá.
 
Alázatos Szent Antal!
Mennyire hiányzik belőlem az alázatosságnak az a szelleme, mely az életszentségnek az alapköve. Bűneim miatt szégyenkeznem kellene. Kérd Istent, hogy adja meg nekem az alázatosság és az igazi önismeret kegyelmét! Ámen.
 
Hatodik kedd
Szent Antal ragyogó pályafutása nem volt szenvedések híján. Ellenségei állandó kellemetlenkedése és állandó gyanúsítása kísérte útján. Súlyos betegség gyötörte, s ez alig 36 éves korában a sírba vitte.
 
Annyiszor tör fel lelkemből a zúgolódás, elkeserít a sok baj és szenvedés. Segíts tűrnöm, és szerezd meg nekem a megnyugvást Isten akaratában! Ámen.
 
Hetedik kedd
Szent Antal az ima embere. Állandóan Isten jelenlétében járt. Nem érdekelte őt itt a földön semmi, csak az Isten után áhítozott.
 
Milyen gyarló az én imádságom, a szórakozottság és a világi gondok mennyire eltöltenek! Szent Antal, emeld fel a szívemet Isten közelébe! Ámen.
 
Nyolcadik kedd
Szent Antal rendkívüli módon tisztelte a Szűzanyát. Védelmezte a Szent Szűz szeplőtelenségét és mennybevitelét kifejtő tanítást korának eretnekeivel szemben.
 
Szent Antal, töltsd be szívemet gyermeki szeretettel Mária iránt! Ne legyen egyetlen nap az életemben, amelyen őt ne dicsérném, segítségül ne hívnám és édesanyai szeretetébe magamat ne ajánlanám. Ámen.
 
Kilencedik kedd
Szent Antal pártfogónk a halál óráján! Az okos keresztény mennél több pártfogót hív meg halálos ágyához. Közöttük az elsők közt juttatok helyet Szent Antalnak.
 
Szent Antal, légy mellettem halálom óráján! Imádkozzál értem, bűnösért, hogy bátran állhassak Isten ítélőszéke elé. Ámen.
 
Ha te is szeretettel gondolsz Szent Antalra és szeretnéd, hogy másoknak is segítsen, oszd meg a cikket.
Szent Rita és Pió Atya is sok dologban segít.
 
Kövess a FACEBOOK-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4216332128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása