A top 3 gyümölcsöm: dinnye, őszibarack és alma. Ha csak ez a három gyümölcs létezne, simán ellennék velük. A dinnyéről már írtam, hogy miért ízlik annyira és mennyire hasznos: ITT. Most viszont a barackszezon megérkezett és ez szuper! De miért is annyira jó, ha napi minimum 3 darab barackot fogyasztunk?
Miért válaszd a barackot?
Az őszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. A gyümölcs nagy része víz: 85-90%-a. Ezért rendkívül jó szomjoltó. Lédússága és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-aránya miatt a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.
Nagyszerű hangulatjavító hatását a benne található niacinnak köszönheti. Frissít, és csökkenti a vérnyomást, a szív- és érrendszerre is jó hatással van. Tartalmaz C-vitamint és B-vitamint is. A sárga húsú fajták csodát művelnek a hajjal és a bőrrel. Nem hiába mondják: hamvas a bőre, mint a barack.
Az őszibarack nagyon sok rostot és pektint tartalmaz, így segíti az emésztést, illetve segít a székrekedésben. Ha elutazol és a nagy dolog nem sikerül, akkor egyél őszibarackot, az segíteni fog.
A szívbetegek számára a kálium és nátriumtartalma kedvező, ezért napi 2-3 barack elfogyasztása javasolt.
Egyes kutatók, mint például Giuliana Noratto, a Washigton Egyetem élelmiszer kutatója azt vallja, hogy napi három őszibarack elfogyasztásával rövid idő alatt hatékonyan el tudjuk pusztítani a rákos sejteket is.
A kísérletet mellrákos nőknél végezték el, és a vizsgálat során az derült ki, hogy a polifenol elpusztítja a rákos sejteket. Ha nem hiszel a természetes dolgokban, akkor a gyógyszer mellett, kiegészítő terápiaként is használható.
Ha egészséges vagy, akkor pedig megelőzésképp, vagy csak az íze miatt fogyaszthatod. Jó étvágyat!
Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is!
Kövess a FACEBOOK-on!