Lótusz

Lótusz

Leghíresebb Mária-kegyhelyek

2015. augusztus 13. - Lótusz_blogger

A keresztény világ legfontosabb, legszentebb helyei azok, ahol Mária megjelent a híveknek. Volt, amikor csak egy ember láthatta és tovább kellett adnia az örömhírt, de volt olyan is, amikor több hívő lehetett a csoda szemtanúja. A Mária-jelenések erőt adnak, a szeretet és a hitet erősítik az arra fogékony emberekben.  Vannak olyan jelenések, melyeket az egyház is elismer, és van néhány, melyet inkább városi legendaként tart számon.

Ahol Mária megjelent, ott legtöbb helyen bazilikát, kápolnát emeltek a tiszteletére, és azért is, hogy a hívek elzarándokolhassanak oda és kérhessék segítségét: betegségben, egészségben, és szinte bármiben.

Az alábbiakban a néhány leghíresebb Mária-Kegyhelyet mutatom meg. akár lélekben erősödni szeretne, vagy gyógyulni, vagy pedig "csak" feltöltődni, érdemes ide ellátogatnia.

1. Fatima, Portugália

Fatimában először két gyermeknek jelent meg a Szűzanya, Lúcia dos Santos, Jacinta és Francisco Marto testvéreknek 1917.05.13-án.

Több, összesen hat jelenés volt, ebből a hatodikat, a napcsodát 30-70000 ember látta!

Ez a hely a katolikus egyház szerint is kegyhely. A napcsoda során kérte a Szűzanya, hogy azon helyen építsenek kápolnát a tiszteletére.

 

2. Lourdes, Franciaország

A Lourdes mellett található Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében jelent meg Szűz Mária a 14 éves Bernadett Soubirousnak. Bernadett egyik testvérével és barátjával indultak rőzsét gyűjteni. Amikor a folyóhoz ért, egy kicsit lemaradt a többiektől és ekkor meglátott egy szép fehér ruhás nőt, aki kék övet viselt, lábain egy-egy sárga rózsa, a kezében rózsafüzérrel.

Bernadett ekkor még nem tudta kit lát, de a "hölgy" bűnbánatra, a bűnösökért való imádságra intette, és "parancsolta" neki, hogy fakasszon egy forrást a sziklából és mosdjon meg benne. A kislány kézzel elkezdett kaparni, és egyszer csak a forrás kifakadt.

A forrásból naponta több száz liter víz folyik és csodatévő erőt tanúsítanak neki. A Szeplőtelen fogantatás ezt az üzenetet mondta Bernadettnek: „mondja meg a papságnak, hogy építsenek kápolnát és jöjjenek körmenetben".

 

3. Czestochowa, Lengyelország

Czestochowa (lengyelül: Czarna Madonna vagy Matka Boska Częstochowska) városkában található az ikon, melynek csodatevő erőt tulajdonítanak. A története 1655-re nyúlik vissza, amikor a kolostor egy maroknyi lengyel sereg védte meg a svéd inváziótól. A megmenekülést a lengyelek a Madonna csodatévő erejének tulajdonították, a támadás feletti felháborodás és a siker pedig megfordította az egész háború menetét. Emiatt az uralkodó, Jan Kazimiers Máriának ajánlotta az országát a lembergi székesegyházban. Ekkor lett Mária patrónusa és királynője.

A Fekete Madonna képet később meg is koronázták. Az orosz cár (Miklós) „a legveszélyesebb lengyel forradalmárnak” nyilvánította a Fekete Madonnát, és megtiltotta, hogy Częstochowaba zarándokoljanak.

Az 1970-es években Lech Walesa vezette Szolidaritás mozgalom jelképe is lett.

 

4. Loreto, Olaszország

Nagyon érdekes legenda fűződik ehhez a kegyhelyhez. Pietro Tolonei szerint Mária háza található itt. Hogy került át a ház Loretoba? Állítólag angyalok felemelték és áthelyezték először Tersattoba (a muszlimok elől) 1291-ben, de mivel a helyiek túl elbizakodottak voltak, az angyalok ismét felemelték és áthelyezték, majd áthelyezték Loretoba 1294. decemberében.

Ma a ház a Loretoi Bazilikában áll. És valóban; a ház építészeti stílusjegyei és anyagai a galileai építési szokásokra hasonlítanak inkább, mint a helyiekre.

 

5. Guadalupe, Mexikó

A monda szerint, Juan Diegonak jelent meg többször is a Szűzanya és kérte, hogy építtessen számára egy megadott helyen templomot.

Juan Diego többször is elment a püspökhöz, de az nem hitt neki. Jelet kért arra, hogy a férfinek megjelent aranyködbe burkolózó nő a Szűzanya. Egyik alkalommal Juan Diegot a Szűzanya felküldte egy hegyre, ahol a zord idő ellenére nyíló rózsát talált.

A férfi néhány szálat el is vitt a püspökhöz, aki végül hitt a férfinek. A találkozás emlékére decemberben tartják a Guadalupei Szűzanya ünnepét.

Máriát az alábbi imával köszönthetjük és kérhetjük, hogy segítsen:

Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van Teveled, Áldott vagy te az asszonyok között és áldott a Te méhednek gyümölcse Jézus. Asszonyunk Szűz Mária, Istennek Szent Anyja, imádkozzál érettünk bűnösökért most és halálunk óráján. Ámen.

Szeretettel: Lótusz

 

Csodatévő helyek Magyarországon: ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9616332286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros András 2015.08.14. 21:30:17

Én ugyan nem hiszek ilyenekben, sőt, büszke vagyok rá, hogy nem kereszteltek meg, de én is tudok egy ilyen helyet saját városomban, Veszprémben, Magyarországon. Rab Mária forrás a neve. Amúgy Loreto milyen országban van? Ott lemaradt az országjelzés. És miért nem működik itt a CTRL-C, CTRL-V, amikor a Rab Mária forrásról írt 3 és fél éves cikkemet linkelném? Kénytelen vagyok kézzel beírni: http://felsofokon.hu/termeszetvedelmi-blog/2012/01/13/rab-maria-forras

Lótusz 2015.08.14. 23:16:19

Kedves András! Loreto Olaszországban található. Beírom a cikkbe. Örülök, hogy más is nyitott ilyen jellegű dolgokra! :) Szép napot!
süti beállítások módosítása