Lótusz

Lótusz

7 japán szó, amely segít jobb emberré válni

2017. augusztus 27. - Lótusz_blogger

Csak 7 japán szó, amely segít a személyiségfejlődésedben

Ha egy új nyelvet kezdünk tanulni, egy teljesen új világot ismerünk meg. Ha pedig belelátunk egy másik nép kulturális hagyományaiba és szokásai, mi is formálódunk, életszemléletünk változik.

A japán kultúra is egy nagyon érdekes világ. Egy ideig tanultam japán nyelvet, de nem egyszerű. Sajnos az érdeklődésen kívül nem volt más motivációm, ezért egy idő után elengedtem. Azonban az, hogy egyszer eljussak oda, a Bakancslistámon szerepel. :)

A nyugati ember nem is gondol bele, hogy egy-egy japán gesztus, szó, mit rejt magában. A cikkben néhány japán szót mutatok neked, amely a személyiségfejlődésben nagyon sokat segíthet.

 

Ikigai, az élet értelme

Mindannyiunknak megvan a saját ikigai-ja. Fontos a motiváció, az életcél, amely erőt és energiát ad. A japánok úgy vélik, hogy nagyon fontos, hogy mindenkinek legyen ikigai-ja, vagyis életfilozófiája.

Azonban, nem mindenki tudja, hogyan kell élni. Néha elveszettnek érezzük magunkat, "kormány nélküli hajón" utazunk... Nincs ötletünk, mi is vezetne igazán a boldogsághoz. Pedig ez a legfontosabb dolog.

 

Kintsugi, arannyal gyógyítsuk be sebeinket

A kintsugi, vagy kintsuguroi egy japán művészeti technika, amikor a törött porcelán tányérokat, bögréket ahelyett, hogy kidobnák, összeragasztják, és a ragasztást aranyporral emelik ki. (Itt olvass tovább erről a művészeti stílusról.)

Kintsukuroi olyan fogalmakat takar, mint az ellenállás, a rugalmasság, a művészet, amely gyógyítja a sebeket, hogy visszanyerjük az erőnket és méltóságunkat. A japán művészetben a törésvonalakat aranyporral emelik ki. Így a „törésvonalak” láthatóak maradnak, sőt kiemelik őket. Ez jelképezi a tartósságot és egyediségét, illetve azt, hogy mindenkinek megvan a saját története.

Az élet egyes eseményei vagy boldoggá tesznek, vagy összetörnek és tanítanak. A botlásokból tanulhatunk, megerősítenek és felemelnek (ha már sikerült átgondolnunk).

 

Mono no aware - a dolgok keserédes mulandósága

Az élet gyorsan halad... észre sem vesszük és már le is éltük a ránk szabott éveket. A halál sokszor hirtelen jön. De nem a halál az egyetlen dolog, amely az elmúlást jelképezi. Életünk során sok-sok kis elmúlás jelenik meg: véget érhet egy barátság, egy szerelem, egy olyan munka, amelyet szerettünk... És miután vége, egy idő után újra kezdjük.  És kezdődik minden elölről. De már több tudással, több tapasztalattal... Ez az igazi transzcendens. Mégha szomorúak is vagyunk azért, mert valaminek vége, ez arra ösztönöz, hogy menjünk tovább, merjünk új életszakaszba lépni.

 

Madzime, az ember, aki tudja, hogyan vállalja a felelősséget a tetteiért és a szavaiért

A japán „madzime” szó azt jelenti, hogy „komoly ember.” Ezen azt értjük, hogy az ember megbízható, és bármilyen körülmények között állja a szavát. Ha pedig olyan dolgot tesz, amelyet nem kellett volna, azért is vállalja a felelősséget. Benne megbízhatsz.  Ő segít és támogat. 

 

Nan ku ru naisa - az egyik legyszebb kifejezés

Hinnünk kell a jövőben! Vagyis borúra derű. A kifejezés onnan ered, hogy mindannyiunknak vannak nehezebb időszakai, "fekete csíkok"- amelyek egy ideig idegesítenek, de hinnünk kell abban, hogy a fekete szalag fehérré válik és előbb-utóbb erőfeszítéseink sikerre vezetnek. Sose add fel! És örülj mindennek az életben!

 

 

Haman, a nehézségek méltósággal viselése

A haman szó a buddhista filozófiából származó régi japán erényre utal. Ez a koncepció több elgondolást tartalmaz:   Az önkontroll képessége; a türelem fenntartásának szükségessége; kitartás a nehézségek idején; a gyengeség megnyilvánulásának és a méltóság elvesztésének elfogadhatatlansága; a nehézségek leküzdése és minden nap törekedni arra, hogy tegyünk valamit az élet jobbá tétele érdekében.

A "haman" szóhoz egy másik fontos gondolat társul: nem szabad figyelmen kívül hagyni a többi ember problémáit.

Nem szabad gondjainkat rákényszeríteni másokra, de nekünk fogékonyaknak kell lennünk a körülöttünk lévő emberek problémáira is.

 

Wabi-Sabi, a tökéletlenség szépsége

A Wabi-sabi egy másik érdekes kifejezés, amely elsősorban az esztétikára, a művészetre és a természetre vonatkozik. Ez a dolgok szépségét jelenti, olyan dolgokét, amelyek első pillantásra tökéletlennek tűnik. Ez a kifejezés azt a jelentést is magában rejti, hogy igazán szép az, ami egyszerű és valódi. A természetesség,  a tökéletlenség csak megadja a varázsát.

Ez az elképzelés természetesen alkalmazható mindennapi életünkre. Arra ösztönöz bennünket, hogy szabaduljunk meg a kényszerítő vágytól, ne kergessünk szépségideálokat,  tökéletességet az életünkben, partnereinkben és kapcsolataikban. Ne legyünk maximalisták, fogadjuk el magunkat, a helyzetünket és a környezetünkben élőket.

 

Egyszerűnek tűnő, mégis  nagy erőt adó szavak, mély filozófiai jelentéssel. Igyekezz alkalmazni az életedben te is, hogy teljesebb, erősebb, kiegyensúlyozottabb életet élhess.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2316333730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása