Lótusz

Lótusz

Ilyen temperamentumot kaptál Istentől

2019. április 04. - Lótusz_blogger

Vérmérsékleti teszt, azonnali jellemzés.

A vérmérséklet (latinul temperamentum) egy adott személy jellemvonását dönti el. A latin "temperare", vagyis az "összekeverni, elegyíteni" igéből ered, a "temperantia" főnév pedig "mérsékletességet" és "önuralmat" jelent. Mindez azt jelenti, hogy ritkán van olyan ember, aki tisztán egy típusú vonásokkal jellemezhető. A vérmérséklet leginkább az érzelmek, a beszéd, a mozgáskultúrával jellemezhetők.

Az időszámításunk előtti 4.-5. században élő görög orvos, Hippokratész különböztetett meg először személyiségtípusokat, amelyeket szerinte négy testnedv, és ezek aránya befolyásolt az emberekben. Bár a négy testnedvvel kapcsolatos feltételezéseit kutatások azóta megcáfolták, azonban egyben igaza volt: a különböző hormonok (is)  felelősek a viselkedésünkért, mivel bizonyos érzelmekre másfajta észlelést váltanak ki. A személyiségtípusokat a mai napig általában négy csoportra osztják, Hippokratészhoz hasonló elveket vallva.

Most pedig, ha kíváncsi vagy, melyik személyiségtípushoz, vérmérsékleti típushoz tartozol, akkor töltsd le a tesztet, amelyben csak ikszelgetned és karikáznod kell, hogy megtudd: kolerikus, szangvinikus, flegmatikus vagy épp melankolikus vérmérsékletű vagy.

Íme a teszt pdf formátumban:  ITT.

Megvan, hogy melyik típushoz tartozó válaszok voltak túlsúlyban? Akkor ez lesz a fő karaktered. Az alábbiakban elolvashatod, mi jellemez.

A személyiségtípusokat először is két-két típusba sorolhatjuk: két extrovertált vérmérséklet van: a szangvinikus és a kolerikus. Ők a tevékenyebbek, kifelé-fordulóbbak, fontos számukra a tevékenység, a környezetük.

Míg az introvertáltak (befelé fordulóak): a melankolikus és a flegmatikus vérmérsékletűek. Ők az energiát befelé hasznosítják,  gondolkodásra, elmélkedésre hajlamosak a cselekvés helyett. Az extrovertáltakkal szemben az a céljuk, hogy megértsék a világot.

A szangvinikusok

Jókedvűek, magabiztosak és optimisták. Jól érzik magukat társaságban és könnyen barátkoznak. Rendkívül kreatívak és álmodozók, de sokszor nem érnek munkájuk végére, vagy hajlamosak a késésre. Az is előfordulhat, hogy elfelejtenek dolgokat. Lételemük a beszéd, szociálisak, hisznek abban, hogy amit tesznek, az jó - nem szégyenkeznek semmi miatt. Munkahelyükön lelkesek és motiválóak mások számára is. Emberközpontúak, kedélyesek, kedvesek és élénkek. A legnépszerűbb emberek közülük kerülnek ki.

Pozitívumok: kíváncsi, örök gyerek, nagy mesélő, a jelenben él, érzelmes és demonstratív, könnyen barátkozik, kreatív és színes egyéniség

Negatívumok: naiv, hangos, mindig túloz, könnyen haragra lobban, sokat panaszkodik, feledékeny, nem tud koncentrálni, fegyelmezetlen és felszínes

Híres szangvinikusok: Franklin D. Roosevelt, Bill Clinton, Robin Williams, Tigris a Micimackóból

A kolerikusok

Elnevezésük a középkorban alakult ki (az epe a harag és indulat kiindulópontja, ebből származik az elnevezés). Ők eléggé "erős" temperamentumúak. Hirtelen haragúak, lobbanékonyak, mégis felkészültek és fegyelmezettek - a tökéletes vezető jellemzőivel megáldottak. Tele vannak ambícióval. Erősek a motivációik, jó kezdeményezőek, és keményen dolgoznak - sokan közülük politikai és katonai vezetői pályán mozognak. A kolerikusok túlteszik magukat az életből fakadó nehézségeken és közben sokat teljesítenek. Munkahelyükön legyőzik az akadályokat és sikeresen elvégzi a feladatokat, viszont ha valami nem sikerül nekik könnyen depresszióba eshetnek.

Pozitívumok: született vezető, dinamikus, független, önellátó, elkötelezett, célratörő, jó szervező, jól reagál vészhelyzetben, csapatban is jól dolgozik

Negatívumok: mindig ő a főnök, türelmetlen, érzelemmentes, nem tudja elengedni magát, túl domináns, nem tolerál hibákat, manipulál, sosem kér bocsánatot

Híres kolerikusok: Napóleon, Margaret Thatcher, Bill Gates, Oprah Winfrey

A melankolikusok

Melankolikus, vagyis szomorú, búskomor, mélabús. Azonban a melankolikusok legfőbb jellemzője az elmélkedő, mélyen gondolkodó ember.  Őket a nagymértékű gondosság, komolyság jellemzi. Szeretnek egyedül lenni, kedvelik a csendet. Nagyon érzelem-központúak, érzelmeik vagy az eksztázisig emelhetik, vagy a kétségbeesésbe taszíthatják őket. Szeretnek időt szánni arra, hogy több oldalról közelíthessenek meg egy dolgot. Szívesen csatlakoznak másokhoz, azt szeretik, ha mások kezdeményeznek irányukba. Munkahelyén a melankolikus a jó minőségről, lelkiismeretességről és kreatív megoldásokról gondoskodik. Kreativitásuk miatt könnyedén válhat író, költő vagy tudományos téren feltaláló belőlük, emiatt a "tökéletes" típusnak is nevezik a melankolikusokat.

Pozitívumok: tehetséges, kreatív, analitikus, maximalista, filozofikus, érzékeny mások gondjaira, idealista, önfeláldozó, lelkiismeretes

Negatívumok: hajlamos a depresszióra, pesszimista, a negatívumokra emlékszik, mazochista, kritikus, bizonytalan, tele van ellentmondással, esetenként hipochonder

Híres melankolikusok: ERnest Hemingway, Hillary Clinton, Vincent van Gogoh, Füles a Micimackóból

A flegmatikusok

A flegmatikusok "nyugodt" vérmérsékletű emberek, akik érzelem nélkülinek tűnhetnek. Szinte lehetetlen motiválni, vagy valamilyen cselekvésre ösztönözni őket, lassúak és lusták tudnak lenni. Olyan dolgokkal szeretnek foglalkozni, amelyek nem veszik igénybe túl sok energiájukat. Viszont kedvesek, lehet rájuk számítani, kiszámíthatóak és hűséges barátok. Szinte minden helyzetet diplomatikusan kezelnek, mivel pozitívak és nyugodtak a legmelegebb szituációban is. Társaságban passzívak, jobban szeretik az embereket figyelni, mint aktívan részt venni egy beszélgetésben. A munkahelyen az együttműködőek.

Pozitívumok: kényelmes, összeszedett, nyugodt, szimpatikus, kedves, csendes, szellemes, konfliktuskerülő, jól dolgozik nyomás alatt is, jó hallgató, élvezetes beszélgetőtárs

Negatívumok: önző, kerüli a felelősséget, aggodalmaskodó, nem lelkes, önelégült, túl könnyen veszi a dolgokat, nincs motivációja, lusta, ellenáll a változásoknak

Híres flegmatikusok: Keanu Reaves, Tim Duncan.

Mindez az összefoglaló nem azért készült, hogy elkeseredj, vagy dühös légy... Inkább azért, hogy jobban megismerd önmagad. Hogy így még inkább elfogadd és szeretni tudd magadat!

források: parkatt.hu; wikipedia.hu

főkép: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4516334316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása