Lótusz

Lótusz

Lótuszünnep a blog egy éves évfordulója alkalmából

2015. április 03. - Lótusz_blogger

2014. április 3. Ez egy nagyon fontos dátum a Lótusz Cafeblog életében. És miért olyan fontos ez a nap?

Mert…. dobpergés…

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=itAOGRiYRLI[/embed]

...tűzijáték....

 

Ma van a LÓTUSZ CAFEBLOG egy éves szülinapja!

Miért épp Lótusz?

A lótuszvirág jelentését ITT találtam. A lótuszvirágot számos különböző kultúrában – legfőképpen a keleti vallásokban – a tisztaság, a felvilágosodás, a megújulás és újjászületés szimbólumaként tartják számon. A jellemvonásai nagyon hasonlítanak az emberi szellemet jellemző vonásokra: a környezete ellenére is a lótuszvirág képes igen szép virágokat produkálni és tisztának maradni.

 

 

A lótuszvirág jelentése a buddhizmus szerint

A buddhista tanítás szerint mindegyik ember képes tökéletessé és megvilágosulttá válni, csak idő kérdése, amíg mindegyik ember eléri a fényt. A buddhisták szerint többször is szükséges újraszületni, a sok inkarnáción keresztül fejlődni, csiszolni és tisztítani a lelkünket míg el nem jutunk a Nirvánába – a legmagasabb rendű tudatállapot, melyet az ember képes elérni.

A tudat utazása a spirituális tudatlanságtól egészen a tökéletességig a sok újraszületésnek köszönhetően valósul meg, ez nagyon fájdalmas és nehéz lehet, mivel a lélekvándorlás folyamata magába foglalja az új életben történő múltbeli hibák kijavításának a szükségét, ilyenkor mindenkinek szembesülnie kell a tettek, gondolatok és szavak következményeivel, vagyis az ember minden cselekvése tettekben, gondolatban és szavakban visszahat önmagára és jellemének alakulására. Az emberek nincsenek tudatában a maguk spirituális nagyságának, úgy vélik, hogy az élet igazságtalan és értelmetlen, de a többszöri halál-újraszületés ciklus segítségével a sötétség fokozatosan eltűnik.

Az ember Nirvánába való jutásának pillanatát a lótuszvirág iszapból való feltörése és virágzása szimbolizálja, sok különböző hitrendszerben a víz az anyagi világ vagy fizikai birodalom megtestesítője.

 

Ebből kifolyólag Buddhát némelykor lótuszvirágon ülve ábrázolják, egy olyan személyt jelképezve, aki legyőzte az anyagi világ fájdalmait és megvilágosult, csakúgy, mint a lótuszvirág, mely a piszkos, iszapos mocsarakban növekszik, de képes a víz felszínére törni és gyönyörű virágot produkálni. Sok hindu istent lótuszvirágon ülve vagy állva ábrázolnak.

A lótuszvirág szimbolikus ábrázolása

A lótuszvirág egy másik jellemvonása, hogy akkor szökik magba, amikor virágzik. A mahájána buddhizmus követői és a hinduk hasonlóságot véltek felfedezni a lótuszvirág és az istenség (avatar) feladata között – az emberi lény a tökéletességet elérve úgy dönt, hogy visszatér az újraszületési ciklusokhoz (samsara), hogy segíthessen az emberiség fejlődésében ahelyett, hogy eljusson a Nirvánába.

Tehát az istenségnek köszönhetően több ember éri el a tökéletességet. Az ősi buddhista szövegek arról tanúskodnak, hogy valahányszor az ember eléri a tökéletességet és visszatér a Földre, hogy útbaigazítsa az itt maradt embertársait, a természet mintegy csodálattal adózik a nagylelkű cselekedete előtt. A buddhizmus szerint Buddha istenség (avatar) volt.

 

Az ezerszirmú lótuszvirág és a hetedik csakra

A lótuszvirág a tudat ébredését jelenti, ezenkívül a hetedik csakrát (Sahasrara) is szimbolizálja. A gyakorlók szerint ezen energiaközpontot, mely a fejtetőn található, lehet serkenteni a jóga és a meditáció egyes formái által.

Amikor a hetedik csakra felébred, a személy egy tiszta, békés, boldog tudatállapotba kerül, mivel a Sahasrara összekapcsolódik a többi csakrával, mintegy Istennel való egyesülés benyomását keltve. Ezt a folyamatot a tudat spirituális utazásának a mikrokozmoszának tartják – mint ahogy az emberek lelke is több inkarnáción megy keresztül az Istennel való egyesülés felé, a kundalini energia is hét csakrán megy keresztül, hogy elérje a Sahasrarát, amikor is a tudat beolvad az egységbe. Ezért is a lótuszvirág a hetedik csakra szimbóluma.

 Az egyiptomiak és a lótuszvirág

A lótuszvirágot az egyiptomiak is a reinkarnáció folyamatának a szimbólumaként tartják számon, ugyanis a lótuszvirág megtalálható ugyanabban az összefüggésben az egyiptomi mitológiában, mint a hindu mitológiában. Mindkét kultúrában a legendák szerint az élet a vízből, egy mély, végtelen óceánból és egy hatalmas lótuszvirág sarjadásából jött létre.

A lótuszvirág éjjel összecsukódik és a vízbe merül, hajnalban pedig a víz felszínére kerül és kinyílik, csakúgy, mint a Nap. Ezért is hozzák kapcsolatba a lótuszvirágot a Nap istenével, Atom-mal. Számos különböző vallásban a tudat a Nap reinkarnáción keresztüli utazását jelképezi, felkel, fényt áraszt, lenyugszik, de másnap megint felkel. Egyesek azon véleményen vannak, hogy az emberek megszületnek, elvégzik a feladataikat, meghalnak és aztán újraszületnek csakúgy, mint a Nap.

A reinkarnációban való hit szerint csakúgy, mint a lótuszvirág, minden egyes ember már tökéletes, vagyis minden személy magában hordozza a tökéletességet, és mindenki arra a lehetőségre vár, hogy a felszínre törjön amikor eléri azt az állapotot, hogy tudatában lesz a maga tökéletességének.

A regisztráláskor még nem tudtam ezeket az infókat  a Lótuszról. Általában a megérzéseim alapján döntök, nem a fejemmel... Nem bántam meg! :) Kik azok, akiktől a legtöbbet kaptam az utóbbi egy évben?

Hálás vagyok a Nők Lapja Cafe-nak, hogy elindították a CAFEBLOG-ot. Hálás vagyok Mlinkovics Ildikónak, hogy a VIP-esek között lehetek. Hálás vagyok Petrának, aki annyi szépet, és jót mesélt a blogírásról, hogy miatta belevágtam ebbe a nagy kalandba! Hálás vagyok a többi blogírónak is, akik példát mutattak, vagy felráztak, ezzel akaratukon kívül segítettek a fejlődésben: Ronának, amiért olyan precíz és segítőkész és “felvilágosít” minket, Erikának, hogy olyan nagy szeretettel mutatja be az ápolónők munkáját, életét, és közben saját maga lelkébe enged bepillantást. Hálás vagyok még Gininek is, aki arra tanított meg, hogyan kell hinnünk a céljainkban, tenni érte és elérni azokat. Hálás vagyok a receptblogoknak (pl. Linda, Andi) is: olyan kitartóak és kreatívak, hogy irigylem őket, hogy minden napra kifőznek valami fincsit! Hálás vagyok az elvált nők vasladyjének, Mártinak,a ki nemcsak az elvált nőknek ad erőt, hanem a szingliknek is :). Melindának is hálás vagyok, aki beavatott a A DAL döntőjének kulisszatitkaiba és megismertetett Gájer Bálinttal.

A hála erejéről még ITT olvashatsz.

Hálás vagyok, hogy egy évvel ezelőtt elkezdtem a blogolást. Hálás vagyok, hogy ennyi kedves emberrel ismerkedhettem meg és hogy ennyit fejlődhettem. Az eddig írásaim közt vannak olyanok, melyek a megnevettetnek:

1. Mr. Bean minden élethelyzetre

2. Kutyák a legjobb pillanatban

3. Tappancsosok a fürdőben

… vannak olyanok, melyek a szemünkre, vagy a lelkünkre hatottak és szépségeket mutattak be:

1. A színek lelkünkre gyakorolt hatása

2. Fotóriport Donbasszból: cicák, kutyák, katonák

3. Kutyusok és gazdijuk utolsó találkozása

… de vannak olyanok is, amelyek valóban az én lelkemet mutatják be:

1. Bevallom….

2. Tavaszi újjászületési tippek

3. A szépségről

Nagyon sokat fejlődtem ebben az egy évben. Mind az írásban, abban, hogy mennyi betekintést engedjek gondolataimba, és abban, hogyan fejezzem ki magam úgy, hogy mindenki megértse azt, amit mondani szeretnék. És nem kevésbé fontos dologban: az emberi kapcsolataimban is!

Hálás vagyok a sok lelkes olvasónak! :)

Puszi

HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM!

FACEBOOK

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9916332018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diamia8 2015.04.03. 08:50:05

Gratula Melinda az első évhez! :)

Lótusz 2015.04.03. 09:21:58

Köszi Klaudia! :)
süti beállítások módosítása