Lótusz

Lótusz

A legnagyobb kincsünk: az egészség

2015. április 06. - Lótusz_blogger

Kedves Olvasó!

Április 7. az egészség világnapja.

Wikipedia: "1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”.

Az egészség dimenziói:

  • biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,
  • lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
  • mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
  • emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
  • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége."

Az egészség a legnagyobb kincsünk. De mit és hogyan tegyünk, hogy megőrizhessük az egyensúlyt? A magyar nyelv csodálatos: EGÉSZ-SÉG, vagyis így vagyunk egészek, ha egészségesek vagyunk. A testi egészségünkért nemcsak azzal tehetünk, ha nem drogozunk, nem alkoholizálunk és nem dohányzunk (ha már igen, akkor olvasd el ezt a cikket: ITT). Ezek olyan dolgok, amit egy felnőtt ember belát és nem károsítja magát és a környezetét ezekkel a devianciákkal. Ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk és nem fogyasztunk káros szereket, akkor az egészségünk megőrizhető (vannak sajnos balesetek és öröklött betegségek, melyek nem küszöbölhetőek ki), de ha odafigyelünk, többé-kevésbé egészségesek lehetünk.

 

A lelki egészségünk ugyanolyan fontos. Én hiszek abban, hogy a lelki okok sokkal több betegséget okoznak, mint a helytelen táplálkozás! Ha kiegyensúlyozottak vagyunk, megőrizzük lelki békénket, ha jóban vagyunk magunkkal és a környezetünkkel, akkor ez a lelki egészség fenntartható. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, ha harmonikus az életünk, akkor könnyű ezt megtartani, de mi van, ha folyamatos stressz ér bennünket? Akkor is sikerül fenntartanunk ezt az egyensúlyt? Ha nálad is előfordulnak kilengések, Neked is sokat segíthet a jóga, a meditáció, a rendszeresség (a munkában, a párkapcsolatban, az étkezésben), a rendszeres mozgás (akár séta az erdőben, vízparton), a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Fogyassz sok zöldséget (ezt a szervezeted is meghálálja és ha esetleg a stressz miatt ideges, ingerült, vagy fáradékony lennél az omega 3 és 6 zsírsavak (diófélékben, magvakban) vagy a Mg (magnézium) is segíthet. Ha egy konkrét betegségre vagy hajlamos, akkor én ajánlom figyelmedbe Rüdiger Dalhke: A betegség a lélek nyelve című könyvét. Nálam is vannak olyan helyzetek, amiben hosszabb ideig benne tapicskolok: önsajnálat, félelem, idegeskedés. És érzem, hogy ki kéne lépnem, de nem megy. Van, hogy már fizikai jelei is vannak a dolognak: fájdalom, hasmenés... Na ilyenkor fogom a könyvet és megkeresem, mi a valódi ok, mi az, amit nem tudok feldolgozni. Amint őszintén szembenézek a dologgal és végiggondolom, a fájdalom megszűnik. (Nézd meg, miért jó, ha hálás vagy: ITT.)

 

A mentális egészség. Fiatal korunkban rengeteg gondolatunk van, terveink, a világot teljesen másképp látjuk. Az idősebb korosztály élettapasztalattal rendelkezik. A mentális egészség szerintem  a kettő közé tehető: egyfelől szükség van tapasztalatokra, ezen tapasztalatok megfelelő elraktározására, összegzésére, de mindig nyitottnak kell lennünk az új dolgok iránt is. A fejlődés, az ÉN-kép kialakítása és folyamatos elemzése, a negatív tapasztalatok pozitívvá változtatása rendkívül fontos. Ha torz képünk van a világról, esetleg kisebbrendűségi komplexusunk van, vagy túlságosan nárcisztikusak vagyunk, nem segít abban, hogy reális képet kapjunk magunkról. Néha-néha le kell ülnünk és átgondolni az életünk menetét. Ha elég erősek és kitartóak vagyunk, akkor a mentális egészségünk fenntartható. A lényeg itt is: őszintének kell lennünk magunkhoz.

A mentális, szellemi képességeink megőrzésében a pozitív filmek, könyvek olvasása, illetve bármely könyv olvasása, a klasszikus zene is segítségünkre lehet. Mostanában nagy divat pszichológushoz járni. Ha már teljesen elvesztünk, elvesztettük a kontrollt gondolataink felett, biztosan segít. De ennél én hasznosabbnak találom a kineziológiát, főleg, ha azt egy pszichológus végzi rajtunk. Nagyon sok rejtett dolgot előhozhat.

 

Emocionális egészség. Az IQ mellett egyre nagyobb divatja van az EQ, azaz emocionális intelligencia elemzésének. A mai rohanó világunkban az embereknek nincs idejük és elég eszközük arra, hogy kifejezzék érzelmeiket. Az internet korában általában az emotikonok (mosolyjel, stb.) használata a jellemző. A barátainkkal is a közösségi portálokon tartjuk a kapcsolatot, ahelyett, hogy leülnénk és beszélgetnénk velük. Ez nagyon súlyos emocionális leépülés! Az őskorban az ősember fogta a bunkóját, fejbe vágta az ősasszonyt és bevonszolta a barlangjába. A középkorban a lovagok énekeltek, verset írtak a kiválasztottjuknak. És mi van ma? Felmennek a társkeresőre, fél óra múlva találkoznak a nővel és .... a többit a fantáziádra bízom. Ez szerintem nem egészség! Az egészséges kapcsolat (akár párkapcsolat, akár családi kapcsolat, akár barátság...) alapja a szeretet, a törődés, a bizalom és az összetartozás érzése. Nagyon sok lelkileg, érzelmileg sérült ember él manapság. Mert nem akarjuk kifejezni az érzéseinket, játszmázunk, vagy nincsenek is érzéseink (mert az a trendi).

Az emocionális készségeinket tudatosan is fejleszthetjük: például kedvesen bókolunk a kollégánknak, ismerősünknek (csakis az őszinte odafordulás ér), vagy a rászorulókat támogatjuk, vagy csak egy kis odafordulással, őszintén érdeklődve megkérdezzük társunkat, hogy érzi magát.

 

Az emocionális képességeink előre vetítik a szociális egészségünket is. Aki visszahúzódó, az általában magányosabb is. Nehezen nyílik meg, kevesebb a barátja, mint annak, aki nyíltabb, harsányabb, erőteljesebb személyiség. Azonban a hangosabb ember nem biztos, hogy magabiztosabb, kiforrottabb is. A környezete szerint lehet, hogy too much, vagyis túl sok. A szociális egészség alapja az egészséges kommunikáció, mely tanulható is. Manapság rengeteg, marketing, kommunikációs tréning létezik, melyek segítségével fejlesztheted ilyen irányú képességeid. Nagyon hasznosnak tartom, mert manapság az imidzs, az önmenedzselés sokkal fontosabb, mint a tartalom... (ezen vitatkozhatunk, hogy jó-e, vagy nem, de így van).

Tehát egészségünk jóval több annál, minthogy nem vagyunk betegek. Ha az egyensúly bármelyik szinten megbomlik, máris nem érezzük magunkat jól. És amikor betegek vagyunk, rengeteg pénzt és időt szentelünk annak, hogy meggyógyítsanak bennünket. Ezért valóban a legfontosabb érték a szeretet. Ezért fontos a testi, lelki, szellemi egyensúly megtartása. Ahogy a szépség, úgy az egészség is belülről fakad. Legyél EGÉSZSÉGES, legyél EGÉSZ! :)

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2316332024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása