Lótusz

Lótusz

Hűsítő tippek kánikula ellen

2015. július 05. - Lótusz_blogger

Néhány napja egyre durvább a kánikula... Szinte csak a vízparton lehet kibírni. De mit tegyünk, ha nem lehetünk a hűsítő habok mellett? Íme néhány tipp, amellyel elviselhetőbbé tehető a forróság.

 

1. Folyadékfogyasztás

Amikor a hőmérséklet folyamatosan meghaladja a 30 fokot, tudatosan is oda kell figyelnünk a folyadékbevitelre. Ilyenkor akár a forró, akár a langyos, akkor a jéghideg hűsítő jó szolgálatot tehet. Akár 4-5 liter vizet, ásványvizet, limonádét fogyaszthatunk. A sóbevitelre is figyelni kell. Én legutóbb a limonádémba egy pici csipet Himalája sót is tettem. Az íze is markánsabb lett, illetve az ásványi anyag bevitele is nőtt. Ihatunk akár fröccsöt is (több fajtája is van: ITT), de az alkoholos italok nem ajánlottak. A citromos vizet is nagyon ajánlom!

2. Zuhanyzás

Aki megteheti, akár napi 4-5-ször is alkalmazhatja, hogy hűsítse testét. A legjobb langyos vízzel tusolni. Ha ez nem megvalósítható, akkor egy vizes ruhával törölgessük magunkat.

 

3. Hűsítő "pakolás"

Számomra ez volt eddig a leghatásosabb eszköz arra, hogy a lakásban eluralkodó forróságot legyőzzem. Egy kisebb méretű törölközőt bevizezek és akár a bokára, akár a térdre, akár csuklóra helyezem. A nyakon a legjobb, de ott nem szabad folyamatosan rajta hagyni, nehogy megfázzon. Én már egy szer jártam úgy, hogy éjszakára a nyakamra tettem és reggelre nagyon megfájdult a nyakam (megfázott). Ezért legjobb váltogatni a helyeket.

4. Ventilátor, légkondi

A ventilátor olyankor amikor folyamatosan 30 fok fölötti a hőmérséklet és nincs légmozgás, túl sokat nem ér :( A légkondiciónálóval is csínján kell bánni! A legjobb úgy használni a légkondit, hogy lehűtjük a lakást (mielőtt hazaérnénk, beállítjuk). A kinti és benti hőmérséklet különbsége ne legyen több  5-10 foknál, mert akkor garantált a megfázás. Ne ülj közvetlen a légkondi elé, mert az is megfázást okozhat.

Ha nincs légkondit, akkor csinálj magadnak: fogj egy nagy tál jeget és tedd egy ventilátor elé, ahogy elolvad, a ventilátor szétfújja a szobában. lefekvés előtt lehűti a szobát.

strand

5. Bőrvédelem

Amint kilépünk a házból a nap káros sugarai azonnal támadásba kezdenek. Ezért a káros sugárzás ellen mindenképpen már reggel kend be magad. Már reggel is erős a sugárzás, és mire beérsz a munkahelyre akár le is éghetsz.

6. Ruha

Milyen ruhát viselj ilyenkor? Mindenképpen természetes anyagból készüljön a ruhád: pamut, len, esetleg bambuszból készüljön.

7. Szellőztetés

A lakást késő este és kora reggel szellőztesd, napközben legyen csukva az ablak, mert bejön a meleg. Az otthon ideális hőmérséklete 28 fok.

8. Ételek

Fogyassz hűsítő ételeket, például behűtött gyümölcsöket (pl. őszibarackot, vagy dinnyét). Jól esik ilyenkor például a hideg vegyes gyümölcsleves, vagy pl. a joghurtos uborkaleves. Ne használj túl erős fűszereket, mert azok a meleg érzetet növelik.

 

+1 : A női táska kánikula elleni rejtelmei

Egy legyezőt bármikor előkaphatsz a retikülödből. A nedves (smink) törlőkendő is nagyon jó szolgálatot tehet. Aztán legyen nálad mindig víz! Árulnak kis kétdecis ásványvizeket, az bármelyik női táskába belefér és szó szerint életet menthet. Mentolos rágó. Amikor a vized elfogyott és szomjas vagy, néhány percre enyhülést hozhat a mentolos rágógumi is. Mini-ventillátor. Na jó, ez nem mindegyik táskába fér bele, pedig jó szolgálatot tehet egy elemes mini-ventillátor is.

Ha bejöttek a tippjeim, oszd meg másokkal is!

És vigyázz a házikedvenceidre is! ITT.

Kövess a FACEBOOK-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1316332230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása