Lótusz

Lótusz

Miért szeretnek a cicák a gazdijukon aludni?

2016. szeptember 11. - Lótusz_blogger

Három okot is tudok, amiért a macskák szeretnek a gazdijukon aludni.

Ha te is úgy érzed, a cicád rabszolgapárnája vagy, nem tévedsz sokat. Egy macska bármilyen pózban, bármelyik időpontban képes odafészkelni magát az öledbe, elkezd dorombolni, majd mélyen elalszik. Az sem nagyon zavarja, ha te éppen zsibbadsz közben...

A tudósok ismét nagyon ráértek és úgy döntöttek, hogy ezt a nagyon agresszív magatartási formát  ,-) , melyet a macskák a gazdáikkal szemben képviselnek, kivizsgálják. Arra jutottak, hogy a macskák három ok miatt kedvelnek rajtunk pihengetni.

1. Az első feltevés: gyógyítás és a jó hőmérséklet

macska alvás

A macskák testhőmérséklete magasabb, mint az embereké. A macska ezt a magas testhőmérsékletet szereti fenntartani. Ezért szeret bebújni mindenhová, vagy a kályhán aludni, vagy pedig a napon bóbiskolni. Mivel az ember testhőmérséklete a radiátornál alacsonyabb, de folyamatos, na és persze párnásabbak is vagyunk, ezért kedvel rajtunk feküdni.

És mindeközben gyógyít is: az a testrészünk, amely gyulladásban van - melegebb, ezért "találja" meg a házikedvenc a beteg testrészt.

ITT még többet olvashatsz a háziállatok gyógyító erejéről

Radamenes, a gyógyító cica pedig nemcsak az embereket, de beteg kutyusokat és cicusokat is gyógyít: ITT olvashatsz róla.

2. A második teória: a gazdi illata miatt

macska alvás 2

A macskákat vonzza a gazdi illata. Különösen a hölgyeké, akik előszeretettel használnak mindenféle krémet, sampont, testápolót... A haj például sokáig jól illatozik a hajmosás után. Biztos te is hallottad már, amikor a macskád a hajad nyalta. Nemcsak az illatokat, de az ízeket is kedvelik ezek a kis szőrpamacsok! De a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak a mi hajunknak nem tesz jót, ha a macska nyalogatja, de neki sem, mert a vegyi anyagok bejuthatnak a szervezetébe a nyálon keresztül.

3. A harmadik elmélet szerint: érzelmi szükségleteik kielégítésére bújnak hozzánk

macska alvás 3

A tudósok szerint a harmadik ok a kényelem utáni vágy. Szeret a szeretett gazdi közelében lenni. Mert a macskáknak mi, emberek egy humán párnák vagyunk. De ha például vendégek érkeznek hozzánk és a macska annyira nem preferálja őket, akkor látványosan elvonul aludni a kedvenc helyére (vagy a gazdi ölébe) - ahol biztonságban és kényelemben van.

A tudósok tanulmánya tehát próbált fényt deríteni a macskák viselkedésére. Eléggé hihető indokokat találtak. De az igazság odaát van... Macskáéknál! ;-)

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1716333110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása