Lótusz

Lótusz

Fehér karácsonyunk lesz?

2019. december 13. - Lótusz_blogger

A népi jóslatok elárulják.

 

A meteorológia manapság csak 1-2 nappal tud pontos előrejelzést adni, viszont az évszázadok alatt kitapasztalt népi jóslatok általában működni szoktak. Melyek ezek? Olvass tovább és megtudod.

 

https://lotusz.cafeblog.hu/2019/01/13/ilyen-lesz-az-idojaras-a-david-naptar-szerint-2019-ben/

 

November 1. Mindenszentek napja: A nép megfigyelések szerint, ha Mindenszentekkor jó idő van, akkor havas, hideg telünk lesz, ha azonban ezen a napon esik az eső, akkor mérsékeltebb tél vár ránk. Idén november 1-jén nem esett, hanem az egész országban száraz, nem túl hideg idő volt (10 fok). Ha hiszünk a hiedelmeknek, akkor idén havas, hideg telünk lesz.
 
November 11. Márton napja: A Márton naphoz kötődő megfigyelés szerint, ha ezen napon borongós, szürke idő van, akkor a tél is szürke lesz, ha viszont napsütéses ez nap, akkor fagyos tél vár ránk. Idén november 11-én országszerte általában napos, enyhén felhős idő volt, nem esett az eső. A Márton napi jóslás alapján hideg telünk lesz.
 
A Márton nap időjárásából nemcsak a hamarosan beköszöntő télre, hanem a karácsonyi időjárásra is következtethetünk. Egy népi bölcsesség szerint: "ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál". Mivel idén novemberben nem fagyott, ezek szerint karácsonykor sem lesz olyan enyhe idő, hogy sárban kelljen dagonyázni.
 
November 19. Erzsébet napja: A nép hiedelmek szerint olyan idő lesz karácsonykor, amilyen Erzsébet napján van. Ha ezen a napon esik, akkor enyhe télnek nézünk elébe, nem kell nagy fagyokkal számolni, míg, ha esik a hó, akkor karácsonykor is havazni fog. Az idei Erzsébet napon nem esett se eső, se hó, és az egész országban az átlagosnál "melegebb" volt. Ha működik Erzsébet jóslata, nem lesz fehér karácsonyunk, és az átlagosnál melegebb szenteste elé nézünk.
 
 
November 25. Katalin napja: Az ismert mondóka szerint:
„ha Katalin kopog, karácsony locsog”,
azaz, ha Katalinkor fagy vagy esik a hó, akkor latyakos karácsony várható. A fehér karácsonynak kedvez, hogy idén november 25-én országszerte enyhe, száraz idő volt (11 fok), és nem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, még éjszaka sem.
 
November 30. András: A mondás így szól:
„Szent András fehér inget veszen, karácsonykor feketét",
vagyis a november végi havas idő latyakos ünnepeket hoz. Idén november 30-án sem hó, sem eső nem volt, eszerint reménykedhetünk a fehér karácsonyban. A népi bölcsesség szerint András napjából a következő év időjárására is következtethetünk. Ha ezen a napon havazik, akkor kellemetlen, sáros, esős újesztendő vár ránk. Van egy olyan népi jóslás is, hogy november 30-án 12, a hónapokat szimbolizáló hagymagerezdet besóznak, és amelyiken a só újévig elolvad, az a hónap esős lesz majd.
 
 
A fentiek alapján úgy tűnik hogy az idei jóslatok eléggé ellentmondásosak. :( Karácsonyig már csak alig két hét van, sajnos csak találgathatunk, hogy milyen időnk lesz.  A hosszabb intervallumokba bocsátkozó meteorológiai előrejelzések alapján enyhébb, szárazabb időt jósolnak a karácsonyi ünnepek idejére, ezek alapján nem lesz fehér karácsonyunk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3316334454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása